Технологии строительства и деревообработки.

Свій дах над головоюм

Понад 70 тисяч сімей справлять новосілля внаслідок реалізації Держаної програми забезпечення молоді житлом

Свій дах над головоюм // Урядовий кур'єр . . 5 сентября 2002 (№ 162) . С. 7

14 міністерств, а також усі місцеві органи виконавчої влади беруть участь у реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки, яку затвердив Кабінет Міністрів України. Програма передбачає будівництво 70 тисяч квартир для молодих сімей, що становить приблизно 4,9 млн. квадратних метрів житла. Для Ті реалізації буде залучено 5,8 млрд. грн.



Голова Державного комітету України з питань сім'ї та молоді Валентина Довженко вважає, що реалізація цієї програми безпосередньо вплине на підвищення народжуваності в країні. Соціологічні дослідження, які проводилися з ініціативи комітету, засвідчили, що половина опитаних молодих людей не зважується створювати сім'ю і мати дітей саме через нерозв'язаність проблеми забезпечення житлом.

Якщо зробити екскурс в історію, то побачимо: за часів колишнього Союзу лише два відсотки молодил сімей щороку отримували квартири. Загалом же відбувалося так, що молода сім'я, записавшись у чергу на отримання квартири, справляла новосілля вже далеко не в молодому віці. Щоправда, в той час для таких категорій, як молоді фахівці, існували певні гарантії на отримання житла. Сьогодні такого механізму немає, і тому необхідно задіяти передусім економічні важелі.

Державна програма забезпечення молоді житлом затверджувалася не з чистого аркуша. Її механізми відпрацьовуються протягом останніх років. На початковій стадії в розробників були великі сумніви щодо того, чи повертатимуть молоді сім'ї кредити. Тим більше що це питання й сьогодні ще повністю не врегульоване на законодавчому рівні.

Однак досі ніхто з молодих позичальників не порушив термінів повернення кредитів. Тільки за сім місяців нинішнього року повернуто понад 700 тис. грн. Це перші й досить вдалі кроки. Кошти від наданих раніше кредитів збільшуватимуться і стануть одним з важливих надходжень, спрямованих на рефінансування і придбання житла для молодих сімей.

На першому етапі реалізації державної програми базовими джерелами її фінансування стануть кошти державного і місцевих бюджетів. А починаючи з 2006 року пріоритетними стануть інші джерела. Серед них використання незавершених житлових об'єктів на суму 1,5 млн. грн. Нині у країні багато недобудованого житла, а тому Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву і молодіжно-житлові комплекси прагнуть вкладати кошти насамперед у недобудоване житло, що дасть, можливість зводити квартири дешевше.

Головна увага у розв'язанні фінансових і організаційних проблем приділяється також співпраці з місцевими органами влади, фінансовими структурами, підприємствами. Передусім на державному рівні розробляються механізми заохочення комерційних структур для кредитування будівництва житла для молоді. А тому основна мета десятирічної програми ? забезпечити гарантії і створити стимули, пільги, у тому числі й для підприємств, які частину прибутку можуть спрямовувати на будівництво житла. Заохочуватимуться і банківські структури. Окрім того, намічено залучати кошти Пенсійного фонду, страхові резерви страхових компаній, випускати цінні папери.

Безперечно, залучатимуться і особисті кошти позичальників. Державним фондом сприяння молодіжному будівництву і Держкомітетом України з питань сім'ї та молоді вивчається світовий досвід у розв'язанні молодіжних проблем. Зокрема, для будівництва житла для молодих сімей планують задіяти механізм накопичень громадян, як це практикується в Німеччині, інших європейських країнах. А також ширше застосовувати іпотечне кредитування, як це робиться, зокрема, у США.

Крім того, передбачається залучення коштів міжнародних фінансових організацій. Зокрема, у ході недавніх переговорів з українською стороною Світовий банк позитивно відгукнувся на таку пропозицію. Прем'єр-міністр Анатолій Кінах доручив Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції під час розгляду концепції стратегії взаємовідносин України з Світовим банком на 2003-2007 роки передбачити кредитну допомогу на житлове молодіжне будівництво. І

?70 тисяч квартир для молодих сімей, намічених програмою, не межа?, ? кажуть сьогодні у Держкомітеті з питань сім'ї та молоді і в Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву. За підрахунками, за десять років в Україні вдасться збудувати для молодих сімей 100-120 тисяч квартир.

Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com