Технологии строительства и деревообработки.

Щоб молодятам жити, не тужити...

Про механізм надання кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам

Омельчук В. Щоб молодятам жити, не тужити... : [Розмова з головою правління Державного фонду сприяння молодіжного житлового будівництва Омельчуком В. / Записала Кокіна В.] // Урядовий кур'єр . 2002. 30 августа 2002. (№158) . C.7

Прочитав нещодавно у вашій газеті про те, як Прем'єр-міністр України Анатолій Кїнах вручав молодим сім'ям ключі від нових квартир. Наша сім'я також охоче погодилась би отримати державний кредит. Тим паче, що планує наша родина не менше двох діток (маємо вже сина), а отже зможемо отримати, на нашу думку, дуже вигідні відповідні пільги. Чи є у нашої сім 7 перспективи в отриманні житла? Нам з дружиною ще не виповнилося 27 років.

М. КОТОВ, м. Київ




В умовах гострої житлової проблеми в Україні молодіжне житлове кредитування є чи не єдиною програмою, яка дає можливість молоді отримати нове житло в кредит на пільгових умовах. Успішно реалізовує її Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який підпорядкований безпосередньо Кабінету Міністрів. Фонд розв'язує житлові проблеми молоді через пільгове довготермінове кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво житла за рахунок державних коштів, а також коштів місцевих бюджетів, заощаджень населення та інших позабюджетних джерел фінансування. Про механізм надання кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам розповів голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Валерій ОМЕЛЬЧУК.



? Головною метою діяльності фонду є розв'язання житлової проблеми молоді через пільгове довготермінове кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво житла за рахунок державних коштів, коштів місцевих бюджетів, заощаджень населення, а також інших (позабюджетних) джерел фінансування. Зокрема, цього року з Держбюджету заплановано виділити 77 мільйонів гривень ( на жаль, фактично профінансовано лише 10 відсотків), з місцевих ? близько 200 мільйонів гривень. Однак цього за-мало (згідно зі статистикою, на сьогодні в Україні потребують поліпшення житлових умов близько 800 тисяч сімей). Наші фахівці підрахували: аби нормально працювати й забезпечити потреби позичальників, віковий ценз яких досягає критичного 30-річного віку й гостро стоїть проблема забезпечення їх житлом, щороку потрібно близько 250 мільйонів гривень. Тому ми постійно удосконалюємо механізм молодіжного кредитування. Відповідно до розпорядження Президента України Леоніда Кучми ?Про сприяння розвитку молодіжного житлового будівництва? фонд став розробником програми забезпечення житлом молодих сімей на період до 10 років. Мета її ? сприяти активізації житлового будівництва в усіх регіонах України, поліпшенні демографічної ситуації, а також вдосконаленні державної молодіжної політики.



? Валерію Олексійовичу, хто в першу чергу має право на отримання пільгового кредиту і які умови для позичальників?

? Кредит можуть отримати молоді сім'ї (подружжя до ЗО років включно), а також самотні молоді люди (до 28 років), котрі особисто, або їхні батьки, з якими проживають молодята, перебувають на квартирному обліку за місцем проживання. Обов'язковою умовою є платоспроможність подружжя та їхнє постійне місце роботи. Щоб підтвердити її, позичальник повинен надати довідку з місця роботи про доходи за останні 12 місяців. Кредит сплачується протягом ЗО років після отримання житла. Якщо хтось у змозі погасити його достроково ? будь ласка. Проте про дострокове погашення кредиту жодного випадку я не пригадую. Нагадаю, що бездітна родина сплачує три відсотки річних до моменту появи дитини. Народження немовляти дає право на безвідсотковий кредит. Позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов'язань за кредитом. Тим, хто має трьох і більше дітей ? 50 відсотків кредитної суми.



? Як визначається розмір кредиту?



? Виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. метрів на сім'ю. Безперечно, середня вартість одного квадратного метра житла в кожному регіоні неоднакова.



? Чи повинен позичальник вносити під заставу своє майно задля отримання кредиту?

? Так. Але вносить під заставу тільки побудоване йому житло і з юридичної точки зору оформлене на правах приватної власності.



? Коли квартира стає власністю позичальника?



? Звичайно ж, після погашення кредиту. За наявності коштів у родині він може бути погашений і раніше ніж за 30 років.



? Як погашається кредит?



? Щоквартально до 10 числа першого місяця наступного кварталу мають вноситись кошти.



? З деяких об'єктивних чи суб'єктивних причин позичальник може відмовитись від кредиту. Чи має він право на таке рішення і що втрачає при цьому?

? Безперечно, кредитну угоду можна розірвати. У такому разі громадянину повертаються перший внесок і гроші, сплачені ним у рахунок погашення кредиту, крім відсотків за користування кредитом та страхового внеску.



? А якщо позичальник помирає. Що відбувається з кредитною угодою у разі його смерті?

? По-перше, оформляються відповідні угоди, а права і обов'язки померлого за кредитною угодою та іпотечним договором переходять до спадкоємця, опікуна чи піклувальника.



? Чи має право на отримання кредиту неповна сім'я, або подружжя, яке перебуває у громадянському шлюбі?

? Якщо родина складається з матері (батька) та дитини, вона має такі ж умови на отримання кредиту, як і повна сім'я. А ось на подружжя, котре шлюб не зареєструвало, умови надання кредиту не розповсюджуються.



? У житті може трапитись, що працююча людина втрачає роботу. Відповідно вона неспроможна буде сплачувати за кредит. Або ж є необов'язкові позичальники, які затримують погашення кредиту. Які санкції застосовуються до тих, хто невчасно сплачує внески?

? Передовсім підкреслю, що з позичальника стягується пеня. Обов'язково у 30-денний термін він має сплатити внесок разом із пенею.



? На сім'ї якого достатку розрахований пільговий кредит? Який дохід повинна мати родина, щоб стати позичальником?

? Наша програма розрахована на середню сім'ю. Кредити вигідно брати і багатодітним родинам. Орієнтовно сукупний дохід сім'ї має становити 350-400 гривень на місяць, при цьому місячні видатки на погашення кредиту та сплата комунальних послуг не повинні перевищувати 60 відсотків сукупного доходу сім'ї.



? Чи надаватимуться кредити на купівлю квартири з вторинного ринку?

? Чинним законодавством це не передбачено, проте ці та інші пропозиції вносились. У недалекому майбутньому, я певен, будемо працювати і за таким напрямком роботи.



Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com