Технологии строительства и деревообработки.

Луганська пропозиція

Про переваги розробленого в області та підтриманого Держкомбудом експериментально-кредитного проекту

Рисухін Л. Луганська пропозиція // Урядовий кур'єр . . 16 сентября 1999 (№ 173) . С. 8

Завтра у Києві відбудеться Всеукраїнська нарада будівельників, де розглядатимуться найпекучіші проблеми чи не найбільш занедбаної за останні роки галузі нашого народногосподарського комплексу. Особливий акцент робиться на спорудженні житла. Як відомо, два місяці тому, а точніше ? 15 липня, Президент України Л. Д. Кучма підписав Указ про основні напрямки забезпечення житлом населення нашої держави на 1999-2005 роки. У цьому документі підкреслюється, що основним фінансовим механізмом на зазначений період буде кредитування будівництва і придбання житла під заставу цього житла, адже сьогодні через складний стан економіки безкоштовно квартири можуть надаватись лише окремим категоріям громадян, як то: чорнобильцям, інвалідам, військовим тощо. Інші верстви населення мають дбати про себе самі. Реалізація президентської програми передбачає залучити до будівельної галузі 45 мільярдів гривень і ввести в експлуатацію 10 мільйонів квадратних метрів житла. Нижче ми пропонуємо читачан, як на наш погляд, дуже важливу і актуальну статтю заступника голови Луганської облдержадміністрації Леоніда Рисухіна, який на матеріалах великого індустріального регіону доводить переваги розробленого в області та підтриманого Держкомбудом експериментально-кредитного проекту.



Ще десять років тому Луганщина щорічно вводила в експлуатацію від 1,2 до 1.5 мільйона квадратних метрів житла. З повним навантаженням працювала потужна будіндустрія. Люди з надією та радістю чекали Нового року, бо, як правило, саме тоді і здавалися приймальним комісіям нові споруджені багатоквартирні будинки. Минулого року в області вдалося збудувати лише 250 тисяч квадратних метрів житла. Це вп'ятеро менше, ніж колись. А що таке квартира? Це величезна, практично безмежна споживацька сфера. Квартирі потрібні меблі, радіо- телеапаратура, електропобутова техніка, посуд, килими, доріжки і т, д., словом, як показують підрахунки фахівців, тільки прямі поставки на пересічне житло здійснюють аж 32 галузі народного господарства. Отож, на відміну від економіки соціалізму, що вважала генеральним тягачем нашого прогресу виробництво сталі, ми повинні визнати житло саме тим локомотивом, який покликаний вивести і Луганщину, і Донбас, і всю Україну з тривалої і системної кризи. У нашій області, як і в інших, житлова проблема колись розв?язувалась традиційно ? одні чекали у виконкомівських квартирних чергах 10-20 років свого щастя; інші впрягалися в кооперативи і йшли до мети 2-5 років; були й такі, що наважувалися споруджувати власні будинки, а ще подекуди за справу бралися підприємства і колгоспи і за рахунок грошових внесків чи так званим госпспособом будували що могли. Зараз грошей ні в кого (за винятком хіба що нових українців) нема. Як сказав Л. Д. Кучма, сфера житлового будівництва випала з поля зору державних органів, і як наслідок відбувся обвальний спад у цій ключовій галузі.

Яким же чином її можна відродити? Тільки за рахунок докорінних змін у системі фінансування житлового будівництва і створення комплексного механізму інвестування галузі.

Державі потрібна модель, яка б діяла повсюдно і пропонувала адресні кредитні схеми, прийнятні для пересічних громадян, тобто дешеві, доступні і зрозумілі. На Луганщині декотрі з таких схем і народилися, і поширились. Зокрема, кредитування молодіжного житлового будівництва. Вперше в Україні в Сіверськодонецьку за підтримки органів місцевої влади, Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву і холдингової компанії ?Мрія-інвест? почала здійснюватись програма адресного пільгового кредитування спорудження житла для молодих родин. Понад 1,2 мільйона гривень було інвестовано з бюджету на це у вигляді квартир, за що їх власники розплатяться впродовж 10-15 років. Цю схему зараз використовують і в інших областях України, за що мені хочеться висловити щиру подяку голові Держкомітету у справах сім'ї і молоді пані Валентині Довженко.

Іншим конкретним прикладом пошуку нових схем будівництва можна вважати луганську програму ?Власний дім?. Вона випливає із запропонованої Держбудом, корпорацією Украгробуд та деякими областями ідеї кредитування селян спеціально створеними фондами підтримки індивідуальних забудовників. Обов'язковою умовою такого кредитування є повернення позички сільськогосподарською продукцією, випродукуваною забудовником у власному господарстві. Образно кажучи, знайдено еквівалент не менш стабільний, але значно привабливіший і прийнятніший, ніж долар, ? це один кілограм м'яса великої рогатої худоби у живій вазі. Обсяг сільгосппродукції, що підлягає поверненню, та її ціна фіксується на момент оформлення кредитної угоди, що дозволяє практично без ризику знецінення кредитних ресурсів видавати позички під три відсотки річних. Програма ?Власний дім? ? це не просто метод будівництва житла, це комплексна багатоцільова програма соціально-еконрмічних перетворень і водночас один із варіантів наповнення реальним змістом процесу реформ, що відбуваються на селі. Зрештою, це програма виробництва сільгосппродукції, коли позичка видається будматеріалами.

В рахунок повернення вже виданих позичок на Луганщині сільські забудовники мають передати понад 3 тисячі тонн м'яса великої рогатої худоби у живій вазі (а це стільки, скільки минулого року виростили два середні райони області).

Ідея, що лежить в основі програми чіткого входження до загальної концепції нової житлової політики, а саме: працездатна і працьовита людина повинна мати можливість самостійно забезпечити себе та свою родину пристойним сучасним житлом. Лишається тільки додати, що це проста і зрозуміла схема дуже активно сприйнята селянством, і в нашій області вже з індивідуальними забудівниками укладено 600 угод, за якими видано 2.5 мільйона гривень кредитів, збудовано 127 та газифіковано 232 будинки у Старобільському, Троїцькому, Білокуракінському та інших районах Луганської області, де вже почався процес сільгосппродуктового повернення позичок. За результатами квітневої наради у Л.Д. Кучми та на прохання облдержадміністрації і Луганської облради Кабмін України у травні надав підтримку області у здійсненні програми ?Свій дім?, що негайно пожвавило темпи будівництва у селах.

Але Луганщина ? то не лише село, а й місто. До речі, тут міського населення переважна більшість. То що ж робити? Зауважимо, що в області у незавершеному будівництві перебуває вже давно аж 560 тисяч квадратних метрів житла, в тім числі 75 багатоквартирних будинків з ступенем готовності понад 60 відсотків. Вчені підрахували, що довгобуд щороку стає збитковішим. Він поступово руйнується і загрожує людям, бо, як правило, розташований у житлових масивах, де постійно привертає увагу дітей і підлітків, які часто-густо там калічаться. Щоб добудувати ці об'єкти треба 100 мільйонів гривень, щоб ліквідувати їх і позбутись небезпеки, треба 115 мільйонів.

З огляду на певний досвід розробки та реалізації локальних, а точніше сказати, пілотних проектів впровадження нових кредитно-фінансових механізмів, а також на виконання доручень Президента України Луганьською облдержадміністрацією внесено пропозицію щодо проведення в ; області експерименту по довгостроковому пільговому кредитуванню житлового будівництва з метою відпрацювання кредитно-фінансових механізмів, вирішення проблем незавершеного будівництва, активізації роботи будіндустрії і створення умов для економічного піднесення в цілому. Проект передбачається здійснити за два роки. Принциповими його моментами є впровадження масового будівництва за рахунок залучених коштів громадян шляхом надання цим громадянам адресних безготівкових пільгових кредитів на добудову незавершених об'єктів. Реалізація цього проекту ставить кілька важливих попередніх вимог, а саме: Нацбанк України має виділити Луганській облраді безвідсотковий кредит під відповідні майнові гарантії для емісії житлових облігацій; Луганська облрада емітує цільові житлові облігації і щороку передбачає у бюджеті резервні кошти на погашення відповідної частини кредиту у разі неповернення коштів позичальником; Луганська облрада (за можливої участі Нацбанку, облдержадміністрації та уповноваженого банку) створює спеціальне агентство для організації роботи й управління ресурсами, що залучаються на проведення експерименту. Конкретніше всі взаємозв'язки та взаємодії всередині луганського проекту показує схема, що її протягом року розробляли фахівці різних галузей області.

Пропонуємо цю схему читачам. Першочерговим правом отримання довгострокових пільгових кредитів на добудову незавершених будинків, як передбачає луганський проект, користуються громадяни України, що проживають в області і мають право на поліпшення житлових умов. Сума кредиту і термін його погашення визначається у кожному конкретному випадку. Позичальник починає сплачувати гроші вже з першого місяця закінчення будівництва. Розрахунки, проведені фахівцями облдержадміністрації за участю спеціалістів багатьох міністерств і відомств, підтверджують, що в разі випуску облігацій на суму 100 мільйонів гривень тільки в будівельній галузі буде негайно поновлено 84 тисячі робочих місць, до бюджету одночасно з наданням кредитних коштів повернеться у вигляді обов'язкових платежів близько ЗО мільйонів гривень. Ще раз наголошуємо: погашення боргу у 100 мільйонів гривень не відкладається на колись і не перекладається на плечі держави, а починається відразу після випуску облігацій за рахунок коштів громадян.

Щорічне повернення протягом ЗО років одержаного пільгового емісійного кредиту становить в середньому 5 млн. гривень, або 0,8 відсотка від обсягу бюджету області у 1999 році. Стабілізація грошового обігу в області зв'язування кредитів населення і спрямування їх на повернення позики сприятимуть сповільненню інфляції.

луганський проект принципово підтримують відповідні міністерства, Держкомбуд (особливо його голова В. М. Гусаков) та інші державні структури. Комісія з питань житлової політики при Президентові України готується розглянути його на найближчому засіданні.

Одним словом, Луганщина свою важливу, справді патріотичну пропозицію, над якою працювали сотні досвідчених людей, внесла. Тепер слово за органами вищої виконавчої влади України.

Від редакції;



Редакція ?Урядового кур'єра? запрошує своїх читачів і насамперед учасників Всеукраїнської наради будівельників висловитись по суті проблеми, порушеної у цій публікації. Зі свого боку ми впевнені, що пропонований пріоритетний проект варто було б впровадити у двох-трьох областях. (Це, як кажуть вчені, задля чистоти експерименту), а вже потім можна було б рекомендувати його всій Україні. Ми також вважаємо, що в сучасних економічних умовах за обмежених бюджетних можливостей і низького рівня прибутків громадян (а ці прибутки зненацька навряд чи швидко зростуть) єдиним реальним джерелом фінансування житлового будівництва є довгострокове пільгове кредитування за рахунок державної підтримки.



Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com