Технологии строительства и деревообработки.

Кредитування будівництва житла для молоді

Молодіжне житлове кредитування

Кредитування будівництва житла для молоді // Янус Нерухомiсть. 2001. №23. C.17

Шостого листопада у Києві Профспілка працівників молодіжних житлових комплексів і комітетів місцевого самоврядування та Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву підписали Угоду про співпрацю в питанні довгострокового молодіжного житлового кредитування.

В підписанні угоди взяли участь голова правління Фонду сприяння молодіжному житловому кредитуванню Валерій Омельчук, голова ЦК профспілки працівників молодіжних житлових комплексів і комітетів місцевого самоврядування Ніна Караван, голова Спостережної поради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, заступник державного секретаря Кабінету Міністрів Григорій Осовий, а також депутати Верховної Ради і члени Кабінету Міністрів України.

За словами В. Омельчука підписана угода складається з 11 розділів і визначає спільні дії сторін з поширення в межах держави Програми довгострокового молодіжного житлового кредитування, яке було розроблене Фондом згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів. Зокрема, Профспілка разом з Фондом будуть сприяти підвищенню обсягів довгострокового кредитування житлового будівництва для молодих сімей в держбюджеті і бюджетах всіх рівнів; проводитимуть роботу зі створення і розвитку соцтехнополісів; а також забезпечуватимуть щоквартальне перерахування вже виділених в держбюджеті коштів на довгострокове кредитування молодих сімей для будівництва житла.

До речі, як повідомив голова правління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Валерій Омельчук, Фонд з початку року вже виділив на житлове кредитування молодих сімей 47, 3 млн. грн.

Починаючи з 1998 року, фінансування здійснюється як з державного, так і з місцевих бюджетів. Торік, завдяки кредитуванню, було збудовано дві тисячі квартир, а упродовж двох попередніх років (1998-99) ? менше тисячі. За словами голови Фонду, на сьогодні постійно удосконалюється механізм молодіжного житлового кредитування.

Фахівцями фонду розроблено законопроект про житлове кредитування всього населення. Цей документ нині перебуває у комітетах Верховної Ради. Згідно з розпорядженням Президента України фонд став розробником Програми молодіжного житлового будівництва до 2010 року, що має на меті сприяння активізації житлового будівництва в регіонах України, поліпшенню демографічної ситуації і вдосконаленню державної молодіжної політики.

Інтерес молоді до програми пільгового кредитування молодіжного будівництва постійно зростає.

Протягом 1998-2000 років до фонду звернулися понад 100 тисяч громадян, 45 тисяч з яких вже стали потенційними претендентами на кредити, а понад 2,5 тисяч отримали фінансову підтримку на загальну суму понад 180 млн. гривень.

Ситуація по різних регіонах України: у 2000 році найбільше сукупних коштів із державного та місцевого бюджетів було виділено на кредитування молодіжного житла у м.Києві (20495 тис. грн.), Полтавській (4862 тис. грн.), Вінницькій (4626 тис. грн.), Дніпропетровській (4044 тис. грн.), Львовській (3894 тис. грн.), Харківській (3003 тис. грн.) областях.

В бюджеті 2001 року на кредитування молодіжного житлового будівництва передбачено 73, 5 млн. грн., з місцевих ? близько 200 млн. грн. Однак, як заявив В. Омельчук, Міністерство фінансів внесло законопроект про перерозподіл коштів в бюджеті 2001 року, в зв'язку з чим фінансування програми може зменшитися на 20 млн. грн. Він також повідомив, що в проекті бюджету наступного року на молодіжне кредитування житлового будівництва заплановано близько 130 млн. грн.

Покладемо надію на те, що Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву і профільна профспілка знайдуть шляхи розвивати кредитування будівництва житла для молодих сімей в наступному році.



Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com