Технологии строительства и деревообработки.

Вирішити квартирне питання можна за десять років.

Квартирне питання.

Омельчук В. Вирішити квартирне питання можна за десять років. : [Бесіда з головою ради Всеукраїнської асоціації "Укрмолодьжитло" Омельчуком В. / Записав Баликов С.] // Урядовий кур'єр . 2001. 2 октября 2001. (№178) . C.7

Повністю вирішити квартирне питання в Україні не тільки можна, а й вкрай необхідно, переконаний голова ради Всеукраїнської асоціації ?Укрмолодьжитло?, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву при Кабінеті Міністрів Валерій Омельчук. Адже тільки на офіційному квартирному обліку стоять близько 2 мільйонів сімей та холостяків, тоді як шанс отримати власне житло в державному фонді та кооперативах щорічно має максимум 1,5 відсотка бажаючих. Причому більшість бажаючих отримати свій куточок становить молодь ? найбільш продуктивна в усіх відношеннях частина українського суспільства. Але з 2,5 мільйона молодих сімей третя частина не має нормальних житлових умов і тому не поспішає заводити малюків.





? Валерію Олексійовичу, нині в Україні спостерігається якщо не будівельний бум, то, принаймні, значне зростання обсягів будівництва житла. Які характерні тенденції в цій справі можна виділити?



? Житлова проблема була і залишається вкрай гострою, а право громадян на індивідуальне житло лише декларується Конституцією України. Якщо в середньому на одного жителя України сьогодні припадає 19,7 кв. м загальної площі, то в розвинутих країнах Європи ? в 1,8-3,7 раза більше. Переважна більшість наших співвітчизників, особливо молодь, в нових економічних умовах не мають можливості його придбати за свої кошти, а державне кредитування розвинуте дуже слабко. Незважаючи на деяке збільшення темпів будівництва, його обсяги для майже 50-мільйонного населення залишаються краплею в морі, а схема ?роздачі квартир? ? найбільш несприятливою для людей з невеликими доходами. Нині 59 відсотків нових квартир і будинків припадає на частку приватних інвесторів, 37,5 відсотка ? на різного роду підприємства, і лише 3,5 відсотка ? на частку державного і місцевих бюджетів. Тому за такого стану справ безмежну можливість розширювати і поліпшувати свої ?хатинки? отримують насамперед ?круті? бізнесмени і чиновники не останніх рангів, але тільки не практично бездомні з незаможних і навіть середнього достатку верств населення.

Звичайно, в жодному разі не йдеться лише про державний розподіл житла. Аксіома ринкової економіки ? квартира, як і решта матеріальних благ, не повинна надаватися безкоштовно. Найнадійнішим шляхом виходу з житлової кризи ми вважаємо організацію ділового партнерства держави і молоді, впровадження гнучкої системи надання довгострокових кредитів і позик. А для комплексного розв'язання цієї проблеми в рамках концепції державної житлової політики необхідно повністю реформувати підходи до неї.



? Яким чином?





? Основи такої реформи вже закладені в нових нормативних документах, спрямованих на вдосконалення діяльності Держфонду і МЖК, зокрема, в проекті Закону України ?Про житлове кредитування?. Вона визначає механізм реалізації довгострокового пільгового кредитування як першого етапу цивілізованого фінансування будівництва житла для всього населення України, представників всіх вікових категорій, яким потрібне житло. За участі членів наглядової ради нашого фонду та народних депутатів розроблено проект нового закону про кредитування будь-яких категорій населення ? від наймолодших до людей похилого віку, а також про державну підтримку сімей з новонародженими дітьми. Цей документ був схвалений парламентськими комітетами з будівництва, фінансової і банківської діяльності. Ми розраховуємо, що він буде розглянутий і ухвалений на осінній сесії Верховної Ради і його підтримає Кабінет Міністрів, від якого багато що залежить. Новим законодавчим актом передбачено покласти координацію діяльності з надання довгострокових кредитів населенню для будівництва житла на наш фонд з перетворенням його на Державний фонд житлового кредитування України. При цьому враховуватиметься досвід, набутий МЖК під час організації кредитування молодіжного житлового будівництва. Молодіжна схема як і раніше залишатиметься найбільш перспективною та актуальною. Хоча б тому, що під неї вже напрацьовані первинна законодавча база, підзаконні акти, чого не можна сказати про інше населення країни. Досвід молодіжного житлового кредитування, що активно впроваджувався в Україні останні три роки, продемонстрував свою життєздатність і тепер застосовується в усіх регіонах. Ця життєстійка ідея привела до нової форми розвитку молодіжних комплексів, які перебувають сьогодні на межі створення своїх соціо- і технополісів. Однак це дуже складна теоретична і практична робота, над якою ми працюємо спільно з Українським інститутом регіональних проблем. Насамперед шукаємо джерела фінансування, без яких всі наші ідеї залишаться, звичайно ж, дозвільними роздумами.



? З фінансуванням у наші часи, як відомо, взагалі сутужно. На що сьогодні можуть розраховувати МЖК?



? Поки що фінансування житлових проектів ведеться, в основному, за рахунок держбюджету і місцевих бюджетів. Але нещодавно уряд доручив фонду разом з міністерствами фінансів та економіки розробити ефективні механізми залучення коштів з позабюджетних джерел, використання внутрішніх і зовнішніх інвестицій. Над цим ми працюємо, і є цікаві ідеї. За конструктивного підходу до них Кабінету Міністрів зможемо залучити кошти на порядок вищі від тих, що маємо, і значно просунутися вперед у реалізації своєї житлової програми.

Із зростанням розуміння проблем молоді з боку владних структур, зміцненням економіки країни зростають і держвкладення. З 1998 року, наприклад, відрахування з держбюджету зросли більш як у 10 разів. У 2001 році передбачається виділити з державної казни на молодіжне кредитування 73,7 млн. гривень, з місцевих бюджетів ?близько 200 млн. гривень. На ці кошти планується побудувати будинки загальною площею 51 тис. кв метрів. Сподіваємося, що наш бюджет на 2002 рік, який знаходиться на розгляді в Мінфіні, буде ще більш ваговитим.



? ЦІ сподівання пов'язані з приходом нового уряду?





? Уряд Анатолія Кінаха, який ще будучи віце-прем'єром активно допомагав нам, повністю підтримує наші починання, і ми розраховуємо в 2001 -2002 роках мати якісно нове розв'язання проблем молодіжного будівництва. Нині в Кабінеті Міністрів розглядається ряд наших конкретних пропозицій з розвитку МЖК, системи кредитування житла, залучення в цю сферу інвесторів. Гадаємо, що всі вони будуть невдовзі розглянуті на спільній робочій нараді представників уряду, фонду та асоціації МЖК.

Якісні зміни тим часом вже відбуваються. Про це свідчать порівняльні дані перших півріч 2000 і 2001 років. До 1 липня минулого року нам не виділили жодної копійки, хоча в Другому півріччі вперше за останні роки розрахувалися повністю. Однак неритмічність виплат призвела до маси проблем, оскільки ми пов'язані з сезонним, в основному, літнім циклом будівництва, а основне фінансування ? 74 відсотки всіх коштів ? припало на четвертий квартал, осінь і зиму. У першому півріччі поточного року ми вже отримали приблизно четверту частину всієї суми ? 13,4 млн. гривень. Цього, звичайно, ще недостатньо, але для нас дуже істотно.

Хочу підкреслити, що ми в жодному разі не утриманці, які живуть за рахунок держави. Наша програма не тільки не є витратною, а й економічно вигідна країні. Крім зниження соціальної напруженості в суспільстві, рівня міграції молоді, збільшення народжуваності, здійснення програми веде до створення нових робочих місць, залучення в житловий комплекс коштів населення, дозволяє реінвестувати кошти і збільшувати обсяги кредитів на будівництво житла.



? Що ж тепер являють собою українські молодіжні будівельні організації?



? Нам вдалося не лише зберегти все позитивне, напрацьоване МЖК за багато років, а й зміцнити їх, докорінно перебудувавши відповідно до вимог часу і нових економічних умов. Нинішні МЖК ? це якісно інші формування, а їх програма довгострокового кредитування будівництва житла для молодих сімей ? абсолютно цивілізована. Це найбільш симптоматичне, найбільш важливе! Тепер житло для молоді споруджують професійні будівельники, а вона прагне до професійного зростання, безпосередньо пов'язаного з матеріальним добробутом, можливістю безболісно виплачувати житловий кредит.

Наша асоціація, що було неможливо в ті роки, як громадська організація може тепер реально автономізуватися, не залежати ні від держави, ні від ідеології. Вона створена суто за прагматичним принципом, без усіляких політичних та ідеологічних ?нальотів? й існує за рахунок громадських внесків своїх колективних членів. У ній, що, напевно, найцікавіше, мирно уживаються представники найрізноманітніших політичних спектрів ? від компартії до УНА-УНСО. І ми з усіма знаходимо спільну мову, не маємо жодних протиріч.



? І що це дає на практиці? Є якась статистика?





? За 11 років діяльності асоціації накопичений унікальний досвід самоорганізації молоді і комплексного підходу до розв'язання молодіжних житлових проблем, створена розвинута індустрія МЖК. Збудовано і реконструйовано понад 3 млн. кв метрів житла, що дало можливість поліпшити житлові умови більш як 60 тисячам молодих сімей. Фактично ж нові квартири отримали більше 100 тисяч сімей і одинаків, оскільки не всі молодіжні будівельні організації входили тоді в асоціацію. Збудовано 20 дитсадків, 16 шкіл, 8 спортивно-оздоровчих комплексів.



? Можливо, це некоректно прозвучить, але ви назвали підсумки 11 -річної роботи асоціації ? 3 млн. кв метрів житла. У той же час, тільки в першому кварталі поточного року різні будівельні організації України здали близько 1 млн. кв метрів житлової площі. Чи реально вашому рухові мірятися силами з будівельними монстрами?



? Цілком. По-перше, ці З мільйони збудовані переважно в 1988-1991 роках. Потім, після розпаду радянської системи, для МЖК настав п'ятирічний ?мертвий сезон?. У той час лише добудовувалося незавершене житло за рахунок компенсаційних коштів держбюджету. Але й для цього представникам молодіжних житлових комплексів довелося витримати не одну баталію на всіх рівнях влади, а в 1992 році ? навіть пікетувати парламент. Тоді вимоги молодих будівельників були задоволені, й Верховна Рада ухвалила постанову про виділення компенсацій на здешевлення будівництва житла силами МЖК, що дало можливість в основному добудувати ?заморожені? будинки і ввести їх в дію. А 1996-1997 роки стали часом розробки програми молодіжного житлового кредитування ? нині єдиної державної програми, яка дає можливість людям отримувати нове житло в кредит на пільгових умовах і успішно втілюється в життя.

По-друге, ми ще тільки нарощуємо свій, загалом, необмежений будівельний потенціал, очікуємо на ухвалення законодавчих рішень про загальне кредитування житлових амбіцій населення. Не забувайте також, що наша організація ? громадська і ставить за мету розв'язання як житлової, так і ряду інших соціальних проблем. Однією з найважливіших серед них ми вважаємо демографічну. Як свідчить статистика, в сім'ях, забезпечених квартирами, народжується більше дітей, ніж у тих, які туляться по кутках. Тому будівельна програма передбачає дуже серйозні пільги для сімей, в яких народжуються діти.

Механізм фінансування молодіжного житлового будівництва шляхом державного довгострокового кредитування передбачає надання кредитів молодим сім'ям, в яких вік подружжя не перевищує ЗО років, і самотнім молодим громадянам до 28 років з поетапним погашенням протягом ЗО років після отримання житла ? квартири або індивідуального будинку. При цьому сім'я без дітей виплачує 3 відсотки річних до моменту народження первістка (перший внесок становить З відсотки). Народження однієї дитини дає право на безвідсотковий кредит. Позичальнику, який має двох дітей, погашається 25 відсотків суми кредиту, а трьох і більше ? 50 відсотків.

Ця система приваблює молодь. Тільки протягом 1998-2000 років у фонд звернулися понад 100 тисяч молодих людей, з яких 45 тисяч стали потенційними претендентами на кредити, а більш як 2,5 тисячі отримали фінансову підтримку на загальну суму понад 180 млн. гривень.



? Валерію Олексійовичу, і, все-таки, наскільки реально за одне десятиріччя розв'язати всі житлові проблеми в ?окремо взятій країні?, історія яких налічує багато століть?



? Головне, що необхідно для цього зробити, ? створити законодавчі передумови для достатнього фінансування вже напрацьованих житлових програм. Таку базу можна закласти за два-три роки, ухваливши пакет законів, які охоплюють весь комплекс завдань житлового будівництва, у тому числі про іпотеку, кредитування, про захист інвестицій. Необхідно також внести поправки у податкове законодавство і передбачити для ?квартирних? інвесторів особливу систему оподаткування, ухвалити ряд підзаконних актів, щоб розв'язати руки будівельникам житла.

У західних країнах, до речі, середовище проживання певних соціумів ? досить актуальна тема і в 

Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com