Технологии строительства и деревообработки.

Про нову редакцію пункту 11 постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 1999 р. №594

"Про забезпечення додержання дисципліни газопостачання та поліпшення розрахунків за використаний природний газ"

Кабинет Министров Украины. Про нову редакцію пункту 11 постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 1999 р. №594 : Постанова від 20.07.2000 р. №1145 // Дебет-Кредит . . 25 июля 2000 (№ 32) . С. 59-60

Для підприємств водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту запроваджено схеми розрахунків з примусовим розподілом коштів за використані енергоносії (газ та електроенергію).



Кабінет Міністрів України постановляє:



Пункт 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 1999 р. №594 "Про забезпечення додержання дисципліни газопостачання та поліпшення розрахунків за використаний природний газ" ("Офіційний вісник України", 1999 р., №15, с. 612, №50, с. 2454) викласти у такій редакції:

"11. Запровадити для комунальних підприємств теплоенергетики, водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту схеми розрахунків, у яких передбачити, що кошти, які надходять на рахунки теплопостачальних підприємств за теплоносії, підприємств водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту за надані послуги, розподіляються у відсотковому відношенні вартості спожитого природного газу та електроенергії до вартості виробленої теплоенергії та наданих послуг з водопостачання і водовідведення та міського електротранспорту та спрямовуються на розподільчі рахунки газозбутових підприємств Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" і енергопостачальних компаній.*

Державному комітетові будівництва, архітектури та житлової політики разом з Міністерством економіки, Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і Міністерством палива і енергетики затвердити в двотижневий термін порядок розподілу виручки, що надходить на рахунки комунальних підприємств теплоенергетики, водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту.

Контроль за проведенням розподілу зазначених коштів покласти на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації.

Просити Національний банк вирішити питання щодо відкриття в установах банків комунальним підприємствам теплоенергетики, водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту розподільчих рахунків для приймання від усіх категорій споживачів плати за теплову і електричну енергію та послуги для подальших розрахунків за спожиті енергоносії".

Попередня редакція пункту 11 Постанови



11. Запровадити для підприємств комунальної теплоенергетики схеми розрахунків, у яких передбачити, що кошти, які надходять на рахунки теплопостачальних підприємств за теплоносії, розподіляються у відсотковому відношенні вартості спожитого газу до вартості виробленої теплоенергії та спрямовуються на розподільчі рахунки філіалів дочірньої компанії "Торговий дім "Газ України".

Просити Національний банк вирішити питання щодо відкриття в установах банків підприємствам комунальної теплоенергетики розподільчих рахунків для приймання від усіх категорій споживачів оплати за теплову енергію та подальших розрахунків з газозбутовими організаціями за спожитий природний газ.

Державному комітетові будівництва, архітектури та житлової політики разом з Міністерством економіки та Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" затвердити у двотижневий термін порядок розподілу виручки, що надходить на розподільчі рахунки теплопостачальних організацій.

Контроль за проведенням розподілу зазначених коштів покласти на місцеві державні адміністрації.

Прем'єр-міністр України В. ЮЩЕНКО




Примітки:



*Лист Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності від 23.05. 2000 р. №06-10/328 "Щодо правомірності віднесення до складу валових витрат платника податку - орендаря вартості сплачених орендодавцю комунальних послуг, пов'язаних з утриманням орендованих приміщень" див. у "ДК" №25/2000.



Коментар ДК:



Для підприємств водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту запроваджено схеми розрахунків з примусовим розподілом коштів за використані енергоносії

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.2000 р. №1145 "Про нову редакцію пункту 11 постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 1999 р. №594" (надалі - Постанова) для підприємств водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту запроваджено схеми розрахунків з примусовим розподілом коштів за використані енергоносії (газ та електроенергію).

Постановою внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 1999 р. №594 "Про забезпечення додержання дисципліни газопостачання та поліпшення розрахунків за використаний природний газ".

Тепер для підприємств водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту запроваджуються схеми розрахунків, за якими кошти, що надходять на рахунки теплопостачальних підприємств за теплоносії, підприємств водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту за надані послуги, розподіляються у відсотковому відношенні вартості спожитого природного газу та електроенергії до вартості виробленої теплоенергії та наданих послуг з водопостачання і водовідведення та міського електротранспорту та спрямовуються на розподільчі рахунки газозбутових підприємств Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" й енергопостачальних компаній.

Раніше такий примусовий розподіл стосувався лише комунальних підприємств теплоенергетики. Національному банку України доручено відкрити відповідні розподільчі рахунки, таким чином підприємцям треба простежити за змінами платіжних реквізитів тих, хто надає відповідні послуги.

Загалом Постанова дуже нагадує Постанову Кабінету Міністрів України і НБУ "Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 5 червня 1998 р. №811" від 17.05.2000 р. №824" (див. "Документи для роботи" №29/2000), якою визначено, що установи банків розподіляють і перераховують на розподільчі рахунки постачальників електричної енергії кошти від споживачів енергії згідно з алгоритмом, затвердженим Національною комісією регулювання електроенергетики.

Також зазначені схеми розрахунків нагадують запроваджені з 07.07.2000 р. Законом України від 22.06.2000 р. №1821-III "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" (див. "Документи для роботи" №29/2000) розрахунки за електроенергію. Відповідно до нових змін споживачі, які купують електричну енергію в енергопостачальників, що здійснюють підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, вносять плату за поставлену їм електричну енергію виключно на розподільчий рахунок енергопостачальника в уповноваженому банку.

Щоправда, наразі для розрахунків за теплову енергію, воду, каналізацію та послуги електротранспорту не передбачено того, що при перерахуванні споживачами коштів на інші рахунки отримувачі повинні повернути ці кошти за заявою споживача або за власною ініціативою у триденний термін з моменту їх отримання, а у разі неповернення споживачу у цей термін коштів, сплачених на інші, а не на розподільчі рахунки, ці суми підлягають вилученню до Державного бюджету України як санкція за вчинене правопорушення і не зараховуються як оплата. Однак у міру поглиблення кризи неплатежів можна очікувати запровадження і таких санкцій.

Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com