Технологии строительства и деревообработки.

Життя на кухні ? 2

Статистика свідчить, що кухні громадяни міняють частіше, ніж інші меблі. Але якщо раніше ми міняли облаштування кухні за принципом "що зміг дістати", то тепер головну проблему становить багатство вибору.

Бєлогоров М. Життя на кухні ? 2 // Галицькі контракти . . 9 ноября 1998 (№ 45) . С. 46-49


Я, наприклад, вибрав Bosch. Але на цьому вибір не закінчився, а тільки почався. З'ясувалося, що Bosch пропонує близько 150 варіантів меблів, з яких складається кухня. Відповісти на запитання дизайнера "які шафки та скільки поличок Вам потрібно?" не змогла ані жінка, ані досвідчена бабуся, яка провела на кухні півстоліття. Врешті-решт ми скромно вибрали більш-менш знайомий варіант - і не жалкуємо, бо у Bosch поганого не буває. Але тобі, читачу, мусить пощастити більше. Ти скористаєшся нашим досвідом і вибереш дійсно найкраще.

Відкривати чи висувати?



Більшість тих, хто приходить до кухонної студії, вибирають в першу чергу кольори, матеріали, техніку. А насправді починати треба з шафок.

Спробуйте відповісти на просте запитання: яка шафка зручніша - традиційна (дверцята відчиняються, за ними полички) чи з нових, де дверцята виїжджають разом із шухлядами? Ми, недовго думаючи, придбали дві такі і дві такі. У процесі обживання виявилося, що поличка, яка висувається, чудовим чином робить робочою всю площу шухляди (у звичайній - те, що знаходиться біля задньої стінки, як правило, забувається на довгі роки).

Треба знати, що фірма Bosch зробила з висувних шухлядок справжній атракціон. Спрямовуючі рейки (алюміній чи нержавійка), боковинки шухлядки з того ж матеріалу разом зі спеціальним механізмом дають змогу висунути шухляду на всі 100%. При цьому вона не лише не падає, а й витримує навантаження 65 кг. Продавець стверджує, що коліщата зроблені так, щоб не зношуватись. Перевірити це ми ще не встигли, проте зуміли оцінити легкість їзди (ковзання) (і чим більше навантажена шухляда, тим легше вона їздить). Окреме задоволення - зворотний механізм, коли шухляда весело їде назад вже від легкого дотику руки. На третій день після купівлі ми якось застали маленьку дочку за грою з кухонною шухлядою - вона просто катала її туди-сюди, посадивши попередньо всередину іграшкову мишку.

За вас подумали - це поміститься



Що приємно: купуючи меблі Bosch, ви не будете напружено вираховувати, чи впишеться вона в розмір кухні. Тепер уже багато продавців кухонь беруться підганяти їх ширину під потрібний розмір. Bosch вирізняється тим, що педантично довела справу "вписування" до абсолюту: майже кожну з пропонованих шафок можна придбати в 4-5 стандартних розмірах (30, 40, 45, 50, 60 см). Зауважте, що це саме стандартні ширини, тобто додаткових грошей за припасування тут не візьмуть. Я оцінив це особливо, довідавшись, що приятелеві кухня, яку вписали в потрібний розмір, обійшлася на 60% дорожче. Це називалось - індивідуальне замовлення.

Війна кутам



На кухні, де ми жили раніше, меблі були, як правило, розставлені вздовж однієї стіни. Якщо якийсь оригінал все ж намагався поставити меблі кутом, то доводилося присувати буквою "г" одну шафу до іншої, зазвичай жертвуючи корисним об'ємом.

Bosch, здається, оголосила війну незаповненим кухонним куткам. У неї в програмі купа шафок, розрахованих на вписування в кут. Це означає, що ваша кухня може стояти і буквою "г", і буквою "п", якщо вам це видасться цікавим. Є і кілька фірмових речей. Наприклад, куток, де за дверцятами на двох хромованих поличках, які обертаються на 360?, каструлі крутяться, як на каруселі. Ще одна кутова шафа називається "чарівний куток" (Magic Corner). Потягнувши за дверцята цього "корнера", ви висуваєте з самого кута один за одним чотири хромовані кошики, які витримують по 10 кг. Вам вже ніколи не доведеться, ставши на коліна і спершись на лікті, мружитися в темноту кутка, згадуючи, що ж ви туди запхали...

Вбудовуємо мийку



У програмі Bosch сім різних шаф під мийку, кожна з яких теж має свої варіанти ширин. Вам потрібно буде визначитися, чи хочете ви кутову мийку, і якщо так, то чи буде це прямий кут чи скошений. Ми вибрали скошений кут, хоча симпатичні пропозиції були і в "прямих" варіантах. У частини шафок передбачена "система сміттєзбірників". Позначається німецький підхід. Вам запропонують навісний комплект з трьох або чотирьох відер (а точніше - пластикових контейнерів) різного кольору і місткості. Помилувавшись цією красою, дружина сказала: "Нам це не знадобиться" і вибрала просто велике відро. А зараз з'ясувалося, що жінка просто не дивиться телевізор. У новинах першого каналу вже кілька разів повідомлялося, що в деяких містах України в порядку експерименту почали роздільне збирання сміття в різнокольорові контейнери: "блакитний - то метал, а жовтий - то папір".

Шафка, в якій буде жити плита



У Bosch достатньо гарних плит, які зовсім не обов'язково вбудовувати в спеціальні шафки. Але якщо ви вирішили робити всю кухню в єдиному стилі, вам запропонують декілька варіантів таких шафок.

Якщо ж ви вибрали не просто традиційну плиту з духовкою, а вирішили розділити варильну панель та шафку для духовки, то без спеціальних меблів для цієї техніки не обійтись (докладний матеріал про техніку для кухні "ГК" обіцяли читачам окремо. Ми виконаємо цю обіцянку в одному з найближчих номерів). Шафи, в які можна вбудовувати варильну панель (газову або електричну) є стандартного розміру - 60 см, а є і досить великі - 90 см, це якщо ви захочете замовити велику панель на 5 конфорок.

Нарізаємо хліб



У студії Bosch нам показали спеціальну шафку, яку ми не купили, і тепер шкодуємо. Це тумбочка із вбудованою електроскиборізкою. Ви просто тягнете на себе передні дверцята і виявляєте за ними готову до роботи скиборізку. Під диском, який обертається, знаходиться зручна керамічна хлібниця. Ще одне зручне висувне пристосування - столик, схований під верхньою шухлядою тумбочки. У висунутому стані він стає справжнім білим кухонним столиком розміром 50х80 см, за яким можна і поснідати. Конструкцією передбачене навантаження до 100 кг.

Ми, звичайно, не любимо монотонності



Це факт. Але що вдієш, коли кухня за призначенням достатньо монотонна - горизонтальна лінія стільниці, ще один горизонт - нижній край навісних шаф, ще один - однакові за шириною шафки, які ніби вишикувались по команді "Струнко!". Bosch враховує, що все це навіть зорово може втомити, і дає змогу з елементів меблів створити перебивання рівних ліній.

Можна, наприклад, взяти пару вузьких кутових шафок зі скошеним фронтом, приставити їх справа і зліва до плити і таким чином трохи висунути нижню тумбу з плитою відносно інших шаф. Уявляєте, як здорово? Коли ми з дружиною проектували свою кухню, ця прекрасна ідея нам в голову не прийшла. Залишається позаздрити тим, хто втілить її у себе на кухні.

Кутові шафки добрі і тоді, коли треба перейти від широкої стільничної робочої зони до більш вузького холодильника чи високих шаф. Для естетів Bosch розробила кутову шафу "Хвиля" з хвилеподібними дверцятами, які дуже освіжають рівні геометричні лінії решти меблів.

"Зламати" горизонтальну лінію стільниці легко за допомогою зміни висоти цоколю (стандарт 10, 15, 20 см), а також включенням у ряд нижніх шаф колонки (висота 145 см).

Як повісите, так і буде висіти



Верхні (навісні) шафки в кухні, здається, не дають великого простору для фантазії. Bosch у тому ж дусі, що і з нижніми шафками, пропонує тут великий вибір типових розмірів, який дає змогу спроектувати будь-який за шириною фронт. Одночасно дизайнери пропонують звернути увагу на відкриті навісні полички, серед яких великий вибір не лише за шириною, але і за висотою (і тут боротьба з горизонтальною монотонністю). Наші господині чомусь не люблять відкритих поличок (пил, жир і т. д.). Ми з дружиною теж подбали про те, щоб звести їх кількість до мінімуму (одна штука). Хоча, може, і даремно. На відкритій поличці все перед очима і все під рукою. На ній гарна чашка уже працює як прикраса. А що стосується пилу і жиру - так це тому, що пристойної витяжки ніколи не було!

З цікавих навісних шафок хочеться згадати кутову з дверцятами у формі кута. У нас на кухні ніде не вписалася, а виглядає здорово. Ну і, звичайно, треба згадати засклення: кілька видів скла в шафках, з підсвічуванням чи без, безперечно, прикрашають кухню.

Полички



До списку деталей, які у бошівських меблях ми оцінили досить швидко, можна ще внести внутрішні полички шафок. Вони масивні і спеціально закриті по торцю грубим шаром пластику. А в наших кухнях, які діставалися нам "по блату" (згадайте!), саме з торця поличок починала відразу сповзати фарба, відкриваючи сіру ДСП.

Куди заховати витяжку?



Витяжки купують сьогодні всі, але приблизно половина покупців, за спостереженнями дизайнерів студії Bosch, цікавиться, чи можна її заховати, щоб не висіла над головою. З'ясовується, що можна. Для цього в програмі щонайменше п'ять різних шафок з різними "наворотами" типу висувної каретки, поличок для спецій і т.д. Хоча, по-моєму, витяжка сама по собі гарна, вона перетворює плиту у певного роду вогнище і ховати її шкода. У себе на кухні я цього робити не став.

Високі наземні шафи



Обов'язковим атрибутом радянської кухні був пенал - вузька висока шафка для припасів. Судячи з каталогів сучасних імпортних кухонь, пенали з моди вийшли. У Bosch, звичайно, я знайшов серед наземних шаф і щось на зразок пенала. Але основу програми тут становлять найрізноманітніші достатньо широкі шафи, які використовуються не стільки для припасів (для цього є комірки і холодильники), скільки для інтеграції побутової техніки. Холодильники, духовки, посудомийки, мікрохвильові пічки вбудовуються в шафу на зручну для роботи висоту і обладнуються додатковими висувними чи стаціонарними поличками, щоб все було під руками.

Першою оцінила таку шафу теща, коли з'ясувалося, що за приготуванням у духовці традиційного недільного пирога з яблуками можна спостерігати не нагинаючись, адже шафа дає змогу розмістити духовку на рівні очей. Та і завантажувати-розвантажувати деко з випічкою набагато простіше, якщо не доводиться кожен раз кланятися духовці, сідати навпочіпки чи неприродно вигинатися. Вона ж - теща - високо оцінила шафу, куди можна було заховати порохотяг, драбинку, ящик з інструментами і т.д. До речі, для найвищих шаф у Bosch передбачені знизу дві висувні сходинки.

Шафка на столі з жалюзі і розеткою



Шафка з жалюзі - це такий самий атракціон Bosch, як і висувні шухляди на роликах. Дерев'яні горизонтальні реєчки красиво піднімаються і опускаються, створюючи на кухні атмосферу старого бюргерського дому. Для більш сучасного ефекту передбачені жалюзі з алюмінієвими рейками. Всередині шафок, крім поличок, кошиків і контейнерів, відразу передбачена розетка. Зазвичай біля таких жалюзі (чи за ними) на кухні приживається електром'ясорубка, міксер, соковижималка, кавовий млинок тощо. Якщо у вас є на кухні необжитий куточок - замовте кутову шафку з жалюзі. Виглядає дуже симпатично, надає кухні додаткову ексклюзивність.

Висновки



Важливо, щоб ви розуміли нову тенденцію: по-перше, - кухонні меблі все більше стають меблями. Це не шухляди для каструль, а меблі, які дуже часто не соромно і в кімнату поставити.

Друге. Сучасний виробник кухонь зобов'язаний завалити вас варіантами кольору, розмірів, матеріалу оздоблення. Він ніби переводить вас з царства необхідності у царство свободи (віковічна мрія К. Маркса), де ви якщо і обмежені чимось, то не виробничими можливостями продавця, а лише власним гаманцем. Коротше, якщо ви з домашніми прийшли в магазин за кухнею, а вам запропонували три кольори і два розміри, беріть дружину за руку і мерщій звідти. В нормальній кухонній студії такого бути не може.

Третє. Не обов'язково купувати, власне, Bosch. Є дуже пристойні італійські, фінські, югославські кухні. Але яку б кухню ви не вибрали, треба бути впевненим, що за свої гроші ви отримуєте насправді якісну, досконало зроблену річ. Знайомство з тим, як спроектовано і зроблено Bosch, озброїть вас розумінням того, якою повинна бути кухня. Адже про педантичне ставлення німців до якості знають, здається, усі.

Студія Bosch: (044) 416-55-50





Довідка "ГК"



Серія "КОЛЕКЦІЯ" чимось близька до "КОМПАКТА", але вже додає новий рівень оздоблення та кольорів. Вибір для покупця помітно ускладнюється. Наприклад, лакофарбове покриття має 187 кольорів. У деяких кухнях як робоча поверхня з'являється нержавіюча сталь, яка вважається у німців екологічно чистим продуктом. "КОЛЕКЦІЯ" гарна тим, - кажуть фахівці студії Bosch, - що має приязну зовнішність незалежно від смаку господаря".

Кухні з колекції "КРЕАТИВ" принципово інші. Це підкреслено сучасний технократично-раціональний стиль з витонченою особливою естетикою. Кухня будується з дуже чітких ліній, на ній - нічого зайвого, вона ніби пропонує розглядати приготування їжі як суто виробничий процес. Але яскраві кольори, різноколірне скло, насиченість нержавіючою сталлю створюють і тут своє особливе свято. Модулі "КРЕАТИВУ" легко можна міняти місцями, ними нескладно після переїзду обжити нове помешкання кухні. Це - сучасний модерн, раціо-модерн, яким у студії, за спостереженнями фахівців, цікавиться молода інтелігенція, люди творчих професій і, зрозуміло, 

Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com