Технологии строительства и деревообработки.

Вибір плитки - річ серйозна

Основні види й характеристики керамічної плитки

Палагнюк О. Вибір плитки - річ серйозна // Конкретно о.... 2002. №11. C.23

Важко уявити собі сучасний інтер'єр квартири або будинку без прикрашення плиткою. Вона ідеально підійде і для оздоблення власне будинку, і для двориків, басейнів, фонтанів та декоративних ставків. Отож головне завдання ? підібрати плитку відповідно до вашого стилю та стилю вашої оселі. Розглянемо основні види й характеристики керамічної плитки.



ПЛИТКА НАСТІННА



Викладання керамічної плитки можливе не тільки для ванної, душа чи туалету. Настінна плитка особливо ефектна у використанні для захисту нижньої частини стіни просто за спинкою стільця. Окремими плитками, яскравими і контрастними, можна акцентувати увагу, створюючи будь-яку композицію. Навколо ванн і душових кабін настінна плитка є не тільки декоративною прикрасою, але й захистом стін від води.

Настінна плитка звичайно глазурована, з багатим вибором кольорів і форм. Вона легша й тонша, ніж плитка для підлоги, тому легко встановлюється на вертикальній поверхні. Глазур забезпечує вологостійкість поверхні.

Існують різні типи бордюрної й кутової плитки, що використовується для надання завершеності настінному покриттю. Плінтусна плитка вигнута знизу ? для створення плавного переходу в нижньому ряду кладки.



ПЛИТКА ДЛЯ СТІЛЬНИЦІ



Керамічна плитка особливо ефективна навколо раковини й плити. Тверду й міцну поверхню важко пошкодити ножем чи гарячою каструлею, а також з неї легко видаляються плями жиру та бруду. Стільниця, викладена керамічною плиткою, як правило, відрізняється індивідуальним стилем.



ПЛИТКА ДЛЯ ПІДЛОГИ



Плитка ? досить вдалий вибір для покриття підлоги. Зазначте: керамічна плитка для підлоги грубша та міцніша, ніж плитка для стін, тому що вона має витримувати значні навантаження: вологу в коридорі, краплі й бризки на кухні та в ванній кімнаті.

Перше, на що слід звернути увагу, вибираючи таку плитку, ? це врахувати, який буде вплив вологи на поверхню. Друге ? в якому місці ви будете її викладати. Керамічна плитка для підлоги має бути глазурованою або частково глазурованою. Неглазурована плитка на має достатньої міцності й вологостійкості.

Плитка класифікується за зносостійкістю для різного навантаження: низького, середнього, високого та для торгівлі. Плитка низького навантаження призначена для місць, де ходять у м'якому взутті або босоніж. Середнього ? міцніша й може витримати звичайне взуття. Плитка високого навантаження вживається у людних місцях та на об'єктах дрібної торгівлі. Виходячи з цієї класифікації, треба підбирати плитку для коридору, кухні, балконів і терас, а також для будь-яких інших підлог в приміщенні.



ВИКОРИСТАННЯ ПЛИТКИ В ДИЗАЙНІ



Щоб створити ідеальний дизайн з керамічної плитки, необхідно дотримуватись балансу між її функціональністю й естетичним сприйняттям. Цього не важко досягти, якщо знати характеристики різних типів і слідувати основним правилам використання форми, розміру, кольору, текстури, масштабу, малюнка і ритму. Величезний вибір керамічної плитки дає можливість створювати нескінченне число композицій. Міцність і довговічність керамічної плитки не дозволяють часто міняти її дизайн, тому вибирайте комбінацію, що дозволить згодом замінити меблі під мотив кімнати.



ФОРМА ТА РОЗМІР



Один з головних принципів дизайну ? продумати, як різні за формою та розміром елементи будуть співвідноситись у просторі. Вони мають врівноважувати й доповнювати один одного. Форма та розмір плитки може впливати на сприйняття й простір кімнати. Наприклад, кругла форма плитки надає кімнаті відчуття замкненості, але одночасно й відчуття комфорту. Вигнута форма підкреслює, що ви хочете виокремити певне місце. Найбільш поширена квадратна форма плитки. Вона універсальна, її легше викладати. Існує також прямокутна, шестикутна й восьмикутна плитка. Вибираючи розмір плитки, пам'ятайте: маленька плитка гарно виглядає в маленькій кімнаті, а велика ? у великій.



КОЛІР

Колір ? найбільш виразний елемент дизайну. Величезний вибір кольорів і напівтонів є однією з переваг керамічної плитки. Різний колір привносить особливий настрій у композицію. Так, теплі кольори забезпечують комфорт і затишок, а об'єкти при цьому здаються ближчими. Холодні ? свіжі й чисті, вони створюють ілюзію віддалення. Світлі кольори розширюють простір, темні, навпаки, стискають його.



Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com