Технологии строительства и деревообработки.

Вибір плитки - справа серйозна

Про вибір плитки.

Палагнюк О. Вибір плитки - справа серйозна // Янус Нерухомiсть. 2002. №1. C.27

Сьогодні ми можемо придбати керамічну плитку будь-яких розмірів, форм і кольору для і ванної кімнати, кухні або передпокою. Головне завдання ? підбір плитки відповідно дизайну вашого приміщення.

Керамічна натуральна плитка надає підлозі, стінам, стільницям, столам, камінам, сходам та стелям привабливий зовнішній вигляд. Облицювати плиткою можна будь-які поверхні ? прямі, вигнуті або кутові. Важко уявити собі сучасний інтер'єр квартири або будинку без облицювальної плитки. Вона ідеально підійде для двориків, басейнів, фонтанів , декоративних ставків.

Популярність керамічної плитки у покупця сьогодні пояснюється не лише красою й комфортом у дизайні оселі, вона надзвичайно практична.

Наприклад, ціна керамічної плитки для облицювання підлоги майже така ж, як для вінілового покриття. При цьому треба врахувати більш високу якість саме керамічного покриття. В той самий час облицювання плиткою стіни або стільниці значно дорожче, ніж пофарбування чи обклеювання шпалерами, але й тут не забувайте про практичність плитки.

На перший погляд може здатися, що розчин для облицювання плитки не є елементом дизайну. Насправді від його правильного підбору багато залежить, перш за все, зовнішній вигляд облицьованої поверхні та тривалість її експлуатації. Існує величезний вибір кольорів і відтінків розчину. Відрізняються вони своєю основою ? цемент або епоксидний клей. Цементні розчини вологостійкі і коштують дешевше, але не забезпечують повної гідроізоляції. Епоксидні розчини мають підвищені гідроізолюючі властивості, їх легко почистити від бруду. Кожен з цих розчинів має різні властивості, тому вибір залежить від дизайну і місця застосування.

Стіни, підлоги і столи, облицьовані плиткою з кераміки або натурального каменя, легше чистити або мити.

Плитку можна легко замінити. Коли Ви пропалюєте килимове покриття, необхідно замінити весь шматок. З плиткою зовсім інша справа ? одна плитка розкололася чи вилетіла, пошкодився розчин ? це завжди можна виправити досить швидко, не замінюючи при цьому все покриття. Так само, якщо Ви раптом вирішили злегка змінити дизайн, Ви можете замінити лише декілька плиток, і акцент буде зовсім іншим.

Теплі напівкольори та груба текстура Італійської плитки надають їй старовинного вигляду. Шматочки фонової плитки в мозаїці привносять відчуття розкоші.



ПЛИТКА ДЛЯ ПІДЛОГИ



Керамічна плитка міцна, не змінює кольору, вологостійка, її легко доглядати. Плитка ? це вдалий вибір для покриття підлоги. Зверніть увагу: керамічна плитка для підлоги грубіша і міцніша, ніж плитка для стін, тому, що вона має витримувати значні навантаження, наприклад, вологу в коридорі, краплі та бризки на кухні і в ванній кімнаті.

Перше, на що слід звернути увагу, вибираючи плитку, ? це врахувати який буде вплив вологи на поверхню. Друге ? в якому місці Ви будете її викладати. Керамічна плитка для підлоги має бути глазурованою або частково глазурованою. Неглазурована плитка на має достатню міцність і вологостійкість. На глазуровану плитку при високій температурі нанесене покриття, що й робить її надзвичайно міцною.

Обираючи глазуровану плитку для підлоги звертайте увагу на глазур, щоб вона відповідала Вашому інтер'єру і своєму призначенню. Використання сильно сяючої плитки розширює невеликий простір.

Плитка класифікується по зносостійкості для різного навантаження: низького, середнього, великого і для торгівлі. Плитка "низького навантаження" призначена для місць, де ходять у м'якому взутті або босоніж. Плитка "середнього навантаження" міцніша і може витримати звичайне взуття. Плитка "високого навантаження" вживається у людних місцях і об'єктах дрібної торгівлі. Виходячи з цієї класифікації треба підбирати плитку для коридору, кухні, балконів і терас, а також для будь-яких інших підлог в приміщенні.

Монотонність і невеликий розмір цієї плитки для підлоги створюють малюнок, що візуально зменшує простір Простота малюнку підкреслює відчуття чистоти і порядку.

Масивні камінні стіни погребу прекрасно врівноважені гладкою грубою плиткою для підлоги. Бордюр з білої керамічної плитки обрамлює цю дуже привабливу композицію.

Поєднання кольорів і творча фантазія допомогли викласти із керамічної плитки цю стильну і водночас функціональну підлогу. Орнамент ефективно підкреслює центральну частину кухні.

Вибираючи плитку необхідно пам'ятати про коефіцієнт слизькості. Чим більша вірогідність того, що на підлозі буде вода чи бризки, тим нижчий він має бути. Необхідність встановлення неслизької плитки визначається ще й потребами родини. Наприклад, в родині, де є діти, люди з фізичними вадами або похилого віку, особливо важливо вибрати плитку для підлоги з низьким коефіцієнтом слизькості.

Плитка для підлоги в передпокої має бути не слизькою, так саме як в душі чи ванній кімнаті. Тут краще за все використовувати глазуровану плитку з матовим покриттям чи об'ємним малюнком. Плитка з глянцевим покриттям стає дуже слизькою при попаданні на неї води.

При підборі плитки для сходів пам'ятайте про те, що головним фактором є безпека. Для позначення краю сходин можна використовувати оздоблювальну плитку або дерево. Якщо треба акцентувати підсходинку, використовуйте плитку іншого кольору, тоді кожну сходинку буде гарно видно.

Плитка для зовнішнього використання має бути неслизькою і витримувати перепади температури. Викладаючи плитку у внутрішньому дворику не забудьте зробити нахил для швидкого стікання води з поверхні, щоб не утворювались калюжі.

Стилізація під мармур і глянцеве покриття керамічної плитки надають ванній кімнаті розкішного вигляду, створюючи в той самий час практичну захисну поверхню. Ніби ненавмисне наклеєний бордюр підкреслює елегантність стилю. Плитка меншого розміру на стіні візуально скорочує простір і робить кімнату більш затишною.

У наступному випуску ми розповімо Вам про настінну плитку, плитку для стільниці та про використання плитки в дизайні.



Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com