Технологии строительства и деревообработки.

Правильний вибір плитки

Огляд якості і застосування плитки

Палагнюк О. Правильний вибір плитки // Янус Нерухомiсть. 2002. №3. C.25

Величезний вибір, що с у продажу, дозволяє сьогодні придбати керамічну плитку будь-яких розмірів, форм і кольору для ванної кімнати, стільниці або коридору. Головне ? це точно підібрати плитку відповідно до стилю вашого помешкання.

Керамічна і натуральна плитка надає підлозі, стінам, стільницям, столам, камінам, сходам і стелям привабливий зовнішній вигляд. Плиткою можна покрити будь-які поверхні ? прямі, вигнуті або кутові. Важко уявити собі сучасний інтер'єр квартири без плитки. Вона ідеально підходить 1ідля двориків, басейнів, фонтанів та декоративних ставків.



Настінна плитка



Викладання керамічної плитки можливе не тільки у ванній, душі чи туалеті. Вона успішно може використовуватись як цікавий елемент дизайну, наприклад, навколо дверей або вікон. Настінна плитка особливо ефективна для захисту від забрудення нижньої частини стіни. На цьому рівні зазвичай розташовується бордюр для захисту стіни від поміток столів і стільців. Окремими плитками, яскравими і контрастними, можна акцентувати увагу, створюючи будь-яку настінну композицію. Навколо ванн і душових кабін настінна плитка є не тільки декоративною прикрасою, але й захистом від води.

Настінна плитка буває глазурована і різноманітна за кольорами та формами. Вона легша і тонша, ніж плитка для підлоги, тому легко встановлюється на вертикальній поверхні. Глазур забезпечує вологостійкість поверхні. Для максимального захисту від вологи використовуйте епоксидну суміш для заповнення швів. Це забезпечить повну гідроізоляцію.

Настінну плитку можна доповнити бордюром чи іншими прикрасами. У продажу є велика кількість бордюрної плитки для оздоблення країв та плінтусів. Також існують різні типи кутової плитки, що використовується для надання завершеного вигляду настінному покриттю. Плінтусна плитка вигнута знизу для створення плавного переходу від нижнього ряду плитки до підлоги.

Якщо ви не впевнені чи пасуватиме одна до одної плитка для стін та підлоги, краще скористайтеся готовими комплектами, широкий асортимент яких нині пропонують чимало виробників.

Керамічна плитка виглядає дуже ефектно, якщо викласти нею простір навколо вікон і підвіконня. Тим паче, що останні можуть бути полицями для рослин.

Завдяки своїй термостійкості, керамічна плитка може використовуватись як прикраса до різних частин камінів. Фасадна частина каміну, облицьована гарною плиткою, може стати центральною частиною дизайну кімнати. Звичайна камінна полиця може бути трансформована в основну частину композиції: облицювавши її плиткою, ви зможете зробити її ідеальною підставкою для різних предметів.



Плитка для стільниці



Керамічну плитку дуже доречно викласти навколо раковини і плити. Адже тверду і міцну поверхню важко пошкодити ножем чи гарячою каструлею, до того ж з неї легко видаляються плями жиру та бруду.

За своїми характеристиками плитка для стільниці дуже схожа на плитку для стін. Вона також виробляється різноманітних кольорів, форм та розмірів, покривається глазур'ю, що захищає її від вицвітання. Стільниця викладена керамічною плиткою, як правило, відрізняється індивідуальним стилем. Чим більш творчо Ви поставитесь до дизайну вашої кімнати, тим неповторнішою вона буде.



Використання плитки в дизайні



Щоб створити ідеальний дизайн за допомогою керамічної плитки, необхідно дотримуватись балансу між її функціональністю й естетичним сприйняттям. Цього не важко досягнути, якщо знати характеристики різних її видів і дотримуватися основних правил використання форми, розміру, кольору, текстури, масштабу, малюнка і ритму. Величезний вибір керамічної плитки дає можливість створювати безліч композицій. Зважаючи на міцність і довговічність керамічної плитки, немає сенсу часто змінювати дизайн кімнати, перекладаючи плитку.

Незважаючи на те, що розчин, за допомогою якого кріпиться плитка, не є елементом дизайну, він має велике значення для загального вигляду. Викладаючи декоративну плитку, зверніть увагу: колір розчину має бути максимально наближений до кольору плитки, інакше буде порушена гармонія.



Форма і розмір



Один з основних принципів дизайну ? продумати, як різні за формою і розміром елементи будуть співвідноситись у просторі. Вони мають урівноважувати і доповнювати один одного. Форма і розмір плитки, що використовується в різних місцях, може впливати на сприйняття і простір кімнати. Наприклад, кругла форма плитки надає кімнаті відчуття замкненості, але одночасно і відчуття комфорту. Вигнута форма підкреслює, що Ви хочете виокремити певне місце, наприклад душову кабіну всередині великої ванної кімнати. Найпоширеніша квадратна форма плитки: вона універсальна, її легше вкладати. До того ж є ще й прямокутна, шестикутна і восьмикутна плитка. Вибираючи розмір плитки, пам'ятайте: маленька плитка гарно виглядає в маленькій кімнаті, а велика ? у великій; якщо перша ? візуально збільшує поверхню, то друга -зменшує її. Якщо Ви використовуєте плитку різних розмірів в одній кімнаті, то більшу за розміром плитку краще розташувати внизу. Не обкладайте стільницю плиткою, більшою за ту, якою викладена підлога ? це внесе дисонанс у загальний дизайн кімнати.



Колір

Це найбільш виразний елемент дизайну. Величезний вибір кольорів і напівтонів є однією з переваг керамічної плитки. Вибір кольору відіграє велику роль у створенні атмосфери кімнати. Різнобарв'я вносить особливий настрій у композицію: сприймаючи колір, Ви отримуєте своє, і тільки своє відчуття.

Керамічна плитка виробляється будь-яких кольорів, і виробники регулярно розширюють її асортимент ? і цього вимагають нові тенденції в моді.

Сприйняття кольорів за- лежить і від розташування їх відносно один одного і відносно інших елементів кімнати. Теплі кольори створюють атмосферу комфорту і затишку, а об'єкти при цьому здаються ближчими. Холодні кольори ? свіжі й чисті, однак вони створюють ілюзію віддаленості. Кращі схеми дизайну інтер'єра передбачають поєднання холодних і теплих кольорів, при цьому повинен домінувати один тон. Світлі кольори збільшують простір, темні, навпаки, звужують його. Темні підлоги увиразнюють світлі меблі, в той час як світлі підлоги роблять кімнату більшою, однак світлі меблі в такому оточенні просто "загубляться".

Яскраві кольори непогано виглядають у невеликих приміщеннях. Нішу чи заглиблення в приміщенні можна виокремити за рахунок оформлення плиткою іншого кольору





Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com