Технологии строительства и деревообработки.

Добавки до бетону фірми "Addiment"

Завдяки хімічним добавкам можна з економічною вигодою надавати бетону корисні властивості та отримувати нові технологічні можливості

Мидляк Я. Добавки до бетону фірми "Addiment" // Будмайстер. 2001. №15. C.19

Протягом останніх десятиліть добавки до бетону набули великого значення і, без сумніву, дали змогу розв'язати більшість проблем, що виникають при будівництві. Завдяки хімічним добавкам можна з економічною вигодою надавати бетону корисні властивості та отримувати нові технологічні можливості.

Необхідність покращання конструктивних, технологічних і споживчих властивостей бетону призвела ЗО років тому в цементному концерні "Heidelberger Zement" до створення та розвитку фірми "Addiment" - лідера світового виробництва добавок, що займається виключно цією тематикою. Протягом багатьох років акумулювались знання виробника цементу з практичним досвідом будівельних фірм та підприємств, що виготовляють збірні конструкції, заводів з випуску товарного бетону. Результат - широка гама добавок до бетону та допоміжних матеріалів. Ця концепція дала фірмову назву продукту, перша частина якої походить від слова "ADDItive" (добавка), а друга -від слова "ceMENT (цемент).

Програма фірми ADDIMENT надзвичайно обширна і охоплює такі групи добавок:

1. Пластифікуючі і розріджуючі добавки, які застосовуються при виробництві бетону, особливо у збірних конструкціях і на будівельних майданчиках. Загальновідомо, що водо-цементне відношення (В/Ц) в бетоні є ключовим параметром. Зменшення кількості води в суміші сповільнює карбонізацію бетону, зменшує його усадку, збільшує кінцеву міцність. З іншого боку, такі суміші малотехнологічні, їх неможливо нормально вкласти навіть за допомогою вібрації. Використання пластифікаторів та суперпластифікаторів ADDIMENT серії BV та FM призводить до значного пониження В/Ц при збереженні чи навіть збільшенні текучості суміші.

2. Добавки, які сповільнюють тужавіння, застосовують, як правило, у випадках:

- тривалого транспортування бетонної суміші чи необхідності продовження часу її обробки;

- при будівництві масивних бетонних елементів, для мінімізації небезпеки появи температурних тріщин;

- в спекотні дні, коли бетон швидко набирає початкову міцность, але кінцева міцність (після 28 діб) знижується.

3. Добавки ADDIMENT серії BE, які прискорюють тужавіння бетону, використовують в основному при виконанні швидких ремонтних робіт (наприклад, тампонаж) або як засіб проти замерзання бетону, а також для виробнцтва бетонних та залізобетонних виробів (для швидкого розопалублювання).

4. Добавки, які втягують повітря у бетон, необхідні для надання йому потрібної морозостійкості, особливо в дорожньому, мостовому і гідротехнічному бетоні. Зменшуючи поверхневий натяг води суміші на межі фаз рідина-газ, повітровтягувальні добавки захоплюють повітря і утримують його в бетоні у вигляді маленьких кульок (повітряних пор) розміром 0,1-0,3 мм, які розривають існуючу систему капілярів бетону. Це призводить до обмеження капілярного поглинання, збільшення морозостійкості і стійкості до впливу розморожуючих солей, підвищення довговічності, заміни дрібних фракцій заповнювача в малорухливих бетонах.

5. Піноутворюючі добавки для виробництва пінобетону з густиною близько 0,4 кг/дм3 (система "POROCEM"). Система складається з піноутворюючої добавки ADDIMENT серії SB, піноутворюючого агрегата ADDIMENT cepiiї SG, а також відпрацьованої технології використання.

6. Добавки для підводного бетонування ADDIMENT серії UW застосовують для спеціального бетону, який уже в свіжому стані є стійким до ерозії (вимивання). Високий ступінь розрідження такого бетону (матеріал має також пластифікуючі властивості) забезпечує самовирівнювання, а також високу щільність без додаткового ущільнення.

7. Гідрофобізуючі добавки, реагуючи зі складниками цементу, утворють нерозчинні у воді сполуки з підвищеним тиском на поверхнях розподілу фаз, що усуває поглинаючі властивості капілярів. Добавки використовуються для бетону, стійкого до дії дощу, стічних вод і т.п.

8. Спеціальні добавки для цементних ін'єкцій. Дрібнозернисті цементи, а також готові суміші для мікроцементних ін'єкцій дають змогу укріпити та значно посилити споруди з будь-яких мінеральних матеріалів (бетону, цегли), гірські утворення.

9. Розширювальні добавки. Викликають збільшення об'єму бетону при його твердінні за рахунок хімічних процесів між водою та складовими цементу. Вони служать для приготування безу-садочних або розширювальних (залежить від дозування) розчинів, бетонів, в тому числі й напружених.

10. Полімерні емульсії для покращання властивості бетонів та розчинів. Додавання емульсії до бетону або розчину підвищує його водонепроникність, стійкість до впливу численних вуглеводнів, нафтових палив та хімікатів, покращує його адгезію з основою. Застосовується також як зчіпний шар, засіб для просочення (імпрегнування) бетону та догляду за свіжим бетоном.

11. Допоміжні матеріали для будівельних робіт, поділяються на декілька підгруп:

- препарати ADDIMENT серії NB для догляду за свіжим бетоном утворюють поверхневу плівку і запобігають його передчасному висиханню. Є також група засобів, які не зменшують адгезію до штукатурок, клеїв чи фарб, які будуть наноситись в подальшому;

- імпрегнуючі засоби ADDIMENT для просочення мінеральних матеріалів, що забезпечує іх захист від води, жиру, олив та агресивних речовин;

- антиадгезійні засоби ADDIMENT серії TR для обробки форм та опалубок (стальних, дерев'яних, з ДСП, а також форм, покритих синтетичними матеріалами), спеціальні компоненти яких захищають металеві форми та опалубки від корозії, а дерев'яні - від випучування та розтріскування;

- препарат ADDIMENT BL для миття будівельних машин та догляду за ними забезпечує очищення будівельних машин та механізмів від решток бетону або цементу за рахунок глибокого проникнення в приліплені грудки, часткового їх розчинення та послаблення їх зв'язку з металевими елементами. Основа при цьому набуває додаткового захисту.

Якість добавок гарантується фірмою ADDIMENT, виробництво якої сертифіковано відповідно до системи міжнародних стандартів ISO 9001, а також значним досвідом фірми "Альпі-Львів" - офіційного представника ADDIMENT в Україні.

Наші координати: ТзОВ Фірма "Альпі-Львів"



79005, м.Львів, вул.І.Франка, 61, офіс 608



тел./факс: (0322) 76-55-56; 96-63-07



e-mail: office@alpi.com.ua



02090, м. Київ, просп.Возз'єднання, 7а, офіс 605



тел./факс: (044) 554-78-25; 559-40-21




Другие разделы

© 2003-2024 www.derevodom.com